5x feestelijke cocktails & mocktails!

Wil jij tijdens de feestdagen eens iets anders drinken dan het gebruikelijke glaasje bubbels? Experimenteer met deze feestelijke cocktails en mocktails.

Tijdens Kerstmis, oudjaar en nieuwjaar valt er iets te vieren. En daar hoort natuurlijk een lekker glaasje bij. Een glaasje bubbels smaakt altijd. Maar waarom schenk je dit jaar niet eens iets anders tijdens oud op nieuw? Een lekkere cocktail of mocktail bijvoorbeeld.

Cocktails en mocktails (het non-alcoholische broertje van de cocktail) zijn lekker en feestelijk. Maar naast de smaak van de drankjes zijn ook de geur, de kleur, het glas en mooie ingrediënten erg belangrijk. Deze lekkere cocktails en mocktails zorgen letterlijk voor een bruisend jaar!

1. Champagne met een vleugje gin

Ingrediënten

  • 3 cl gin
  • 1 cl suikersiroop
  • 1 cl citroensap
  • 9 cl champagne

Bereiding

  1. Giet de gin, suiker en citroensap in je shaker.
  2. Voeg ijsblokjes toe en schud krachtig.
  3. Giet het mengsel in een champagneglas.
  4. Vul aan met de champagne en garneer met citroenzeste.

 


 

2. Royal Negroni

Ingrediënten

  • 3 cl rode vermout 
  • 3 cl bitterlikeur 
  • 3 cl gin
  • 6 cl cava
  • ijsblokjes
  • sinaasappelzeste

Bereiding

  1. Doe de vermout, bitterlikeur, gin en ijsblokjes een whiskyglas.
  2. Roer minstens 30 seconden tot het geheel gekoeld is.
  3. Top af met de cava.
  4. Rasp een reepje van de sinaasappelschil en hang dit over de rand van het glas ter garnering.

 


 

3.Cognac-Cointreaucocktail

Ingrediënten

  • 3 cl Rémy Martin 1738 Accord Royal
  • 2 cl Cointreau
  • 10 cl citroensap
  • ijsblokjes
  • citroen- of sinaasappelzeste

Bereiding

  1. Schud alle ingrediënten in een shaker gevuld met ijs.
  2. Giet de cocktail door een zeefje in je mooiste coupe.
  3. Werk af met sinaasappelschil voor een rijke smaak of met citroenschil voor meer frisheid.

 


 

4. Appel-karamelmocktail

Ingrediënten

  • 500 ml appelsap (of alcoholvrije cava)
  • 1 appel
  • kaneelpoeder (of 6 kaneelstokjes)
  • ijsblokjes
  • 6 kl karamel

Bereiding

  1. Verdeel de karamel over de glazen, doe er een snuifje kaneel of een kaneelstokje in.
  2. Spoel de appel en snij 'm zonder te schillen in plakjes. Steek ze op een prikker.
  3. Vul de glazen met ijsblokjes en leng aan met appelsap of alcoholvrije cava.

 


 

5. Winter Spritz (mocktail)

Ingrediënten

  • 200 ml veenbessensap
  • 7 kruidnagels
  • 2 kaneelstokje
  • 5 plakjes gember
  • 1 el citroensap
  • 1 sinaasappel (de schil)
  • 60 ml Nona Spritz
  • 200 ml ginger ale of ginger beer
  • spuitwater (zie tips)
  • 2 takjes rozemarijn
  • ijsblokjes

Bereiding

VOORAF

  1. Doe het veenbessensap, de kaneelstokjes, kruidnagels en gemberplakjes in een steelpannetje.
  2. Breng aan de kook, zet het vuur meteen uit en laat afkoelen.
  3. Giet het veenbessensap met alle smaakmakers in een bokaaltje, voeg het citroensap toe en zet een nacht (of 8 uur) in de koelkast.
  4. Was en sinaasappel grondig.
  5. Snijd met een dunschiller twee lange repen (10 à 15 cm) van de sinaasappelschil.
  6. Wikkel de beide linten rondom een houten lepel (of een ander soort ronde stok, zoals een breed bamboe rietje). Zorg ervoor dat ze elkaar niet overlappen.
  7. Leg de sinaaslinten op die manier in de diepvriezer voor minstens 15 minuten (langer kan geen kwaad).

HET SERVEREN

  1. Vul twee glazen met enkele ijsblokjes. Schenk 75 ml van het geïnfuseerde veenbessensap in elk glas. Schenk in elk glas 30 ml Nona Spritz (= 2 el).
  2. Haal de sinaaskrullen uit de vriezer er maak ze voorzichtig los.
  3. Schenk 100 ml ginger ale in elk glas en vul eventueel aan met wat spuitwater.
  4. Werk af met een takje rozemarijn, een kaneelstokje en een sinaaskrul. Serveer meteen!