5x Heerlijke cocktailrecepten

Op 13 mei is het weer zover: Wereld Cocktaildag! Dé perfecte gelegenheid om je shaker af te stoffen, verse ingrediënten in te slaan en je innerlijke mixologist tot leven te wekken. Ontdek hier 5 heerlijke cocktailrecepten.

Of je nu een doorgewinterde cocktailliefhebber bent of gewoon zin hebt in iets nieuws en feestelijks, deze dag vraagt om een toost met stijl. In deze blog delen we vijf heerlijke cocktailrecepten die je thuis makkelijk kunt maken — van klassiekers met een twist tot verrassende smaakcombinaties. Zet het ijs alvast klaar, want je gaat gegarandeerd iets vinden dat je smaakpapillen doet dansen!

Maar een goede cocktail begint niet alleen bij de juiste ingrediënten; ook het glaswerk speelt een hoofdrol. Elk type cocktailglas is ontworpen om de smaken, geuren en presentatie van je drankje optimaal tot hun recht te laten komen. Bekijk daarom hier al onze cocktailglazen.


Cocktail met aardbeien, champagne en suikerspin

  • 20 cl champagne (of mousserende wijn)
  • 5 cl aardbeienextract
  • Suiker
  • Suikerspin
  • IJs

De aardbeien moeten heel vers en rood zijn. Haal ze door de fruitpers en vervolgens door een fijnmazige zeef om een zuiver sap te krijgen.

Koel de glazen af met ijs en zet ze voorzichtig omgekeerd op een bord met suiker, zodat je de rand kunt versieren. Giet het aardbeiensap erbij, voeg champagne toe en garneer naar smaak.

Leg een plukje suikerspin op de rand.


Mexican Mule

  • 5 cl tequila (bij voorkeur blanco)
  • 1,5 cl vers limoensap
  • Gemberbier
  • IJs
  • 1 limoenschijfje voor garnering
  • Verse chilipeper of jalapeño peper (optioneel, voor een pittig accent)

Vul een Moscow Mule-glas met ijs en laat het even afkoelen.

Giet de ingrediënten erin: tequila, vers limoensap en vul het glas tot de rand aan met gemberbier.

Roer en garneer met een schijfje limoen en, als je het pittig wilt, een paar plakjes verse chilipeper of jalapeño.


Dry Martini

  • 2 cl Martini extra droog 
  • 6 cl London dry gin
  • Eetbare citroenschil

Meng in een mengglas de extra droge Martini en de London droge gin.

Zeef en schenk in een martiniglas.

Garneer naar smaak met een citroenschil.


Old Fashioned Cocktail

  • 1 suikerklontje (of 1 cl suikersiroop)
  • 2-3 scheutjes Angostura bitters
  • Een scheutje soda (optioneel, om de suiker op te lossen)
  • 6 cl Bourbon Wild Turkey
  • IJs
  • Sinaasappelschil voor garnering

Doe het suikerklontje of de suikersiroop in het glas en voeg de Angostura toe.

Giet er een scheutje soda bij en klop lichtjes om de suiker op te lossen.

Voeg de bourbon toe en roer voorzichtig met ijs.

Garneer met een sinaasappelschil.


Mocktail met meloen, munt en limoen

  • 1 limoen
  • ¼ meloen
  • 5-8 muntblaadjes
  • Bruiswater

Snijd het vruchtvlees binnenin de meloen met een meloenlepel in kleine fruitballetjes en leg ze in het glas. Giet het koude bruiswater in het glas, snijd de limoen doormidden en knijp een helft uit in het glas. Was de muntblaadjes en breek ze om het aroma en de smaak beter vrij te geven, doe ze in het glas met de andere ingrediënten en meng alles door elkaar. Als finishing touch gebruik je de andere helft van de overgebleven limoen als garnering rond de rand van het glas.

Je mocktail met meloen, munt en limoen is klaar om gedronken te worden bij het zwembad, op het terras of in de tuin!